Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 19.09.2011
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Cianura care panichează UDMR
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/cianura-care-panicheaza-udmr-158298/


Înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) agită apele în comunitatea maghiară, unde pentru prima oară în ultimele decenii voturile se vor împărţi la trei: PPMT, Partidul Civic Maghiar şi UDMR, scrie România Liberă.

 

Până în prezent PCM a concurat cu UDMR doar la alegerile locale în zonele în care maghiarii deţineau majoritatea. Din acest moment, UDMR va avea un concurent şi la alegerile parlamentare, determinând şi PCM să intre în acestă competiţie pe care a evitat-o în 2008.

 

PPMT va miza pe figura carismatică a episcopului Laszlo Tokes, care deţine şi cea mai înaltă funcţie pe care un lider maghiar din Transilvania a avut-o vreodată în Parlamentul European, cea de vicepreşedinte.

 

De asemenea, Laszlo Tokes poate miza şi pe cea mai mare biserică maghiară din Transilvania, dar şi pe susţinerea partidului de guvernământ din Ungaria, FIDESZ.

 

Apariţia PPMT a stârnit furia liderilor UDMR, dacă ţinem cont de primele lor reacţii. Astfel, vicepremierul Marko Bela a declarat că PPMT este „o cianură politică, o poluare care vine de la vecin",în timp ce deputatul UDMR de Cluj, Levente Mate ,nu crede că PPMT va avea mai mult succes decât PCM.

 

„Tokes şi PPMT nu sunt acelaşi lucru. Deocamdată, domnul Tokes este europarlamentar UDMR. Dacă vrea în alt partid, atunci să demisioneze din Parlamentul European şi din funcţia de preşedinte", a spus liderul UDMR Cluj.

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, apreciază, conform jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, că înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania reprezintă o pierdere atât pentru comunitatea maghiară, cât şi pentru societatea românească dacă UDMR nu va mai intra în Parlament. "Am spus de la bun început că este o greşeală. O greşeală politică, o greşeală istorică, fiindcă prin divizarea comunităţii maghiare nu poţi să obţii un rezultat mai bun", a comentat liderul UDMR.

 

Reţeta UDMR împotriva „cianurii politice"  Tökés, titrează Adevărul.

 

UDMR se pregăteşte să contracareze impactul apariţiei noului partid, negociind atât cu PDL, cât şi cu PSD scăderea pragului electoral de la 5% la 3% sau chiar desfiinţarea acestuia pentru a-şi asigura supravieţuirea politică,consemnează jurnaliştii.

 

Obiectivul UDMR a fost făcut public de către liderul Uniunii, Kelemen Hunor. „Să avem garanţia că la anul nu se va ajunge la o situaţie ca în Parlament să se adopte un sistem electoral care să lase fără reprezentare sau cu o reprezentare mai mică maghiarii din Transilvania", a sintetizat Hunor poziţia UDMR în ceea ce priveşte noua formă a legilor electorale.

 

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a explicat că negocierile privind modificarea legislaţiei electorale sunt în curs şi că în partid„sunt opinii pro şi contra" în privinţa eliminării pragului electoral la parlamentare.

 

Scăderea pragului electoral a fost discutată şi cu reprezentanţii PSD, Victor Ponta sugerând că  opoziţia ar fi de acord cu acest lucru. „Noi credem că minoritatea maghiară trebuie reprezentată în Parlament neapărat, proproţional cu numărul de minoritari, indiferent de sistemul electoral pe care îl vom folosi", a afirmat  Ponta.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.